Jag tillägnar härmed en liten serie till min goda fina vän Sanna Markgren. Detta för att hylla hennes briljanta idé att dela med sig av kunskap till varandra i redovisningsform (a’la fjärde klass). Direktionerna var inte många. Bara att det skulle vara valfritt ämne och lagom långt. Sedan skulle vi redovisa för varandra varje gång vi samlades alla i tjejgänget. Tyvärr mottogs inte idén med stående ovationer. Något som jag ångrar i denna stund. Det är ju ett ypperligt tillfälle att lära sig saker man inte vet. Halleluja för allmänbildning, mer av det åt folket! Därför gör jag ett försök att retirera i frågan och bidrar härmed med min lilla forskningsdel. Sedan är det fritt fram att ha med mig på länk med hjälp av skype så kan jag delta med mitt bidrag vid tillfälle, ni kan ju fundera på det mina vänner.
Mindre korsnäbb
(Loxia curvirostra)
Medelpads lilla landskapsfågel tillhör korsnäbbssläktet i familjen finkar och lyfts idag fram i kunskapens ljus.
Utseende och fältkännetecken
Den mindre korsnäbben är mellan 15 och 17 cm lång och väger upp till 40 gram. Liksom hos de andra korsnäbbarna är näbbhalvornas båda spetsar korsade, vilket är orsaken till släktets namn. De är specialiserade på att äta av kottar och den ovanligt formade näbben är anpassad för att fågeln ska kunna plocka frön från grankotten. Honorna är gråbruna och hanarna är från två års ålder tegelröda.
Utbredning och biotop
Den mindre korsnäbben häckar i barrskogar i Europa, Asien, Nordafrika, Nordamerika och Centralamerika. Den är till största delen stannfågel, men flyttar ofta söderut om näringskällan (grankottarna) sinar. Den bildar flockar utanför häckningssäsongen, ofta tillsammans med andra sorters korsnäbbar.
Häckning
Mindre korsnäbbar häckar oftast på vintern eller våren. Honan bygger ett bo av ris, strån, fjädrar och djurhår i en gran. Hon lägger tre till fem ägg, som är vita med bruna fläckar, och ruvar dem sedan i 14-16 dagar, medan hanen förser henne med mat. Ungfåglarna blir flygga efter ungefär två veckor och blir sedan under en kortare tid fortfarande försörjda av föräldrarna.
/T
2009-06-12
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Vilken bra idé att allmänbilda varandra! Då kanske vi kan spela NE något så när jämställt....Ser fram emot besök i Sundsvall i helgen. Inget förslag på inflyttningspresent än???
Varför syns det inte att man lämnar kommentarer? Det står ju 0 kommentarer fast jag skrivit. Gör jag fel förstås??
åh jag blir helt rörd! så himla fint. och vad jag lärde mig!! puss och kram (förbereder redan en redovisning i min blogg!)
Skicka en kommentar